Sunday 7 November 2010

Βοτανικός Κήπος Χαϊδαρίου...Ένας όμορφος τόπος για βόλτες...

Σαν μητέρα που θέλει να περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί της,  κάθε σαββατοκύριακο που έχω χρόνο με την Πηνελόπη αναρωτιέμαι ποια μέρη είναι κατάλληλα για να πάω την μικρή βόλτα...να έχει παραστάσεις, να τρέξει λιγάκι να χαρεί, να δει παιδάκια, να είναι και ασφαλές...
Η καλή μου φίλη, Κατερίνα,  πρότεινε το Βοτανικό Κήπο στο Χαϊδάρι...Άμα σας πώ ότι δεν ήξερα καν ότι υπάρχει τέτοιος...;!;!;!;! Και το έψαξα .... και βρήκα πανέμορφες εικόνες ... και ένα μικρό κειμενάκι...

Βοτανικός Κήπος Διομήδους 

Το ξέρατε ότι ο μεγαλύτερος Βοτανικός Κήπος της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας; Ακολουθώντας τους ανοιξιάτικους συνειρμούς του Μάη, περπατήσαμε στο πιο όμορφο πάρκο της πόλης. 

Πού;
 Στον Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους στο Χαϊδάρι, σε μια έκταση 1.860
στρεμμάτων!
Τι θα δω; 2.500 είδη φυτών, ελληνικά και… εξωτικά, σε μια έκταση που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το δασικό ύφος της! Αυτή άλλωστε είναι ακόμα μία από τις ιδιαιτερότητες του Κήπου: το ότι στο οικοσύστημά του συμβιώνουν αυτοφυή δασικά αλλά και καλλιεργούμενα είδη. Πάρε λοιπόν το κατατοπιστικό έντυπο από την είσοδο και φύγαμε.
Σεργιανίζοντας Ξεκινάμε από τον δενδρώνα και σε λίγα βήματα κάνουμε το… γύρο του πλανήτη: χαλαρώνουμε κάτω από τους κέδρους του Άτλαντα, παρατηρούμε με… φόβο τα τεράστια αγκάθια της σινικής γλεδισχίας, κάνουμε μαντεψιές για το πόσο ψηλές είναι οι εντυπωσιακές βορειοαμερικανικές σεκόιες και οι ραγώδεις γιούκας και αναζητούμε το φοίνικα του Θεόφραστου, που φύεται σε λίγες τοποθεσίες στην Κρήτη και τη Νοτιοδυτική Μ. Ασία.




Μόνο εδώ Το τμήμα ιστορικών φυτών με είδη που αναφέρονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία και γραμματεία, την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη είναι μοναδικό στον κόσμο και, ναι, έχουν και κώνειο!
Για φουλ άνοιξη, πάντως, το καλύτερό μας είναι ο ανθώνας. Σε ξεμυαλίζει με τα πολύχρωμα παρτέρια και τα καλλωπιστικά δέντρα και σε ταξιδεύει μακριά καθώς διασχίζεις τις μικρές λιμνοδεξαμενές με τα ανθισμένα νούφαρα. Στον Κήπο θα βρείτε ακόμα τμήματα οικονομικών και φαρμακευτικών φυτών, θερμοκήπιο και φυτώριο.



Η ιστορία ξεκίνησε τη δεκαετία του '50, χάρη στο κληροδότημα του ακαδημαϊκού Αλέξανδρου Διομήδους στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και την παραχώρηση της δασικής έκτασης όπου αναπτύσσεται ο Κήπος από το Υπουργείο Γεωργίας. Οι εργασίες βασίστηκαν στα σχέδια της πανεπιστημιακού H. Hammerbacher και ο χώρος άνοιξε στο κοινό το 1975. Έκτοτε, βέβαια, έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα και διαδρομές.
Πώς έρχομαι; Με το λεωφορείο 812 από την Πλ. Κουμουνδούρου, στην Ιερά Οδό 401, τηλ. 2105811557. Καθημερινά 8 π.μ.-2 μ.μ. Σάβ., Κυρ. 10 π.μ.-3 μ.μ. Κλειστά την Πρωτομαγιά. Είσοδος ελεύθερη


Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός των ορίων του κήπου, πριν γίνει κήπος, εκτελέστηκαν οι τελευταίοι Έλληνες και Ελληνίδες από τους αποχωρούντες Γερμανούς κατακτητές, Υπάρχει Ηρώο.

Πηγή:http://www.omadablanco.com , http://www.athinorama.gr



Εγώ ήδη το κανονίζω να πάω άμεσα...αν μπορώ ακόμα και...το επόμενο Σαββατοκύριακο... Ετοιμάζουμε ταπεράκια αθλητικά, φορμίτσα και βουρ για εξόρμηση...!!!


Φιλάκια!

No comments:

Post a Comment

Share |