Tuesday 7 December 2010

Τα πολλά πρόσωπα του Αγ. Βασίλη....έμειναν 18!!!

Ο καλοσυνάτος γενειοφόρος γέροντας με την κόκκινη στολή θα επισκεφθεί τα παιδιά όλου του κόσμου (μικρά και μεγάλα) σε 18 ημέρες! 


Είμαι σίγουρη ότι όλοι τον αναμένουμε με χαρά περιμένοντας να πραγματοποιήσει μια ευχή μας...


Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, λοιπόν, είδα τόσες διαφορετικές ονομασίες του Άι Βασίλη (όπως λέμε εμείς), και αναρωτήθηκα...μα είναι ο ίδιος παντού; 


Εννοείται πως δεν θα ήταν βέβαια... γιατί ο κάθε λαός έχει την δικιά του κουλτούρα και προσαρμόζει τα έθιμα και τα ήθη ανάλογα με αυτήν. Και να λοιπόν, μετά από μια μικρή έρευνα και περιπλάνηση  τι βρήκα!



Τα γνωστά ονόματα σε όλο το Χριστιανικό κόσμο του γέροντα είναι:

Santa Claus
Father Christmas
Kris Kringle
Saint Nicholas
Sinterklaas
La Befana
St. Nick
Pere Noel
Άγιος Βασίλης

Την παραμονή των Χριστουγέννων, σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια παιδιών ξαπλώνουν στα κρεβάτια τους ενώ "οράματα ζαχαρωτών χορεύουν πάνω από το κεφάλι τους". Όταν ξυπνήσουν, θα τρέξουν στην μάλλινη κάλτσα που κρέμεται στο τζάκι να δουν αν ήρθε ο Santa Claus.


Η ιστορία του Santa Claus ξεκινά από έναν άντρα, τον Saint Nicholas, τον επίσκοπο της περιοχής Myra στην Ασία, στην περιοχή που λέγεται ότι είναι τώρα η Τουρκία. Ο Saint Nicholas ήταν γνωστός για την φιλανθρωπία και γενναιοδωρία του. Ο θρύλος λέει ότι προερχόταν από μια πολύ πλούσια και εύπορη οικογένεια και έδωσε όλη του την περιουσία στους φτωχούς. Ο θρύλος λέει επίσης ότι είχε μαγικές ικανότητες. Πέθανε το 340 μ.Χ. και θάφτηκε στην Myra.

Αργότερα, τον 11ο αιώνα θρησκευόμενοι στρατιώτες από την Ιταλία πήραν τα απομεινάρια του Αγίου πίσω στην Ιταλία. Έχτισαν μια εκκλησία προς τιμήν του στο Μπάρι, ένα λιμάνι στην Β. Ιταλία. Σύντομα, Χριστιανοί προσκυνητές από όλο τον κόσμο επισκέπτονταν την εκκλησία του Saint Nicholas. Αυτοί οι προσκυνητές μετέφεραν τον θρύλο του στις πατρίδες τους. Καθώς ο θρύλος του Saint Nicholas εξαπλωνόταν φυσικά έπαιρνε άλλες διαστάσεις καθώς και τα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας.

Στην Ευρώπη, κατά τον 12ο αιώνα η μέρα του Saint Nicholas έγινε μέρα φιλανθρωπιών. 

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία γιόρταζαν την 6η Δεκεμβρίου σαν θρησκευτική εορτή και έδιναν δώρα στα παιδιά τους αλλά και στους φτωχούς.

Όταν οι Ολλανδοί άποικοι ταξίδεψαν στην Αμερική, πήραν μαζί τους τον Sinterklaas τους, έναν αυστριακό επίσκοπο που φορούσε κόκκινο μανδύα και ίππευε ένα άσπρο άλογο.

Η Αμερικάνικη εικόνα του Sinterklaas θα εξελισσόταν σταδιακά στον χαρούμενο γέροντα καλικάντζαρο. Αρχικά ο Washington Irving στο κόμικς του History of New York τον περιέγραψε σαν ένα παχουλό και χαρούμενο Ολλανδό γέροντα. 


To 1860 ο καρτουνίστας Thomas Nast σχεδίασε εικόνες ενός παχουλού και καλοσυνάτου Santa Claus για το Harper's Weekly. Αυτή η εικόνα του Santa Claus εντυπώθηκε στο μυαλό των Αμερικανών. Καθώς περνούσε ο χρόνος η εικόνα του Santa Claus ταξίδευε ανά την υφήλιο, πίσω στην Ευρώπη και στην Νότια Αμερική.

Πολλές χώρες κράτησαν τα δικά τους έθιμα και παραδόσεις για τον Saint Nicholas. Σε κάποιους πολιτισμούς ο Saint Nicholas ταξιδεύει με έναν βοηθό. 

Στην Ολλανδία ο Sinterklaas πλέει με ένα πλοίο και φτάνει στις 7 Δεκέμβρη στον προορισμό του. Κουβαλάει ένα μεγάλο βιβλίο το οποίο του λέει αν τα παιδάκια είχαν καλή συμπεριφορά την χρονιά που πέρασε. Τα καλά παιδιά ανταμείβονται με δώρα και τα κακά παιδιά τα παίρνει ο βοηθός του ο Black Peter.

Στην Ιταλία, η La Befana είναι μια καλή μάγισσα που ντύνεται στα μαύρα και φέρνει δώρα στα παιδάκια στις 6 Ιανουαρίου, στα Επιφάνεια. 


Σε πολλές ισπανικές χώρες και αποικίες, όπως το Πουέρτο Ρίκο, το Μεξικό και η Νότια Αμερική τα παιδιά περιμένουν τους τρείς Βασιλείς να τους φέρουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Στην Γαλλία, ο Father Christmas ή Pere Noel φέρνει τα δώρα στα παιδάκια. 

Η Ελβετία έχει τον Christkindl ή Christ Child που κουβαλάει δώρα. Σε κάποιες πόλεις περιμένουν το Θείο Βρέφος και σε άλλες το Christkindl είναι ένα αγγελούδι-κοριτσάκι που έρχεται από τον ουρανό φέρνοντας δώρα.

Στις Σκανδιναβικές χώρες γιορτάζουν με ένα καλικάντζαρο, που ονομάζεται julenisse ή juletomte και κουβαλάει δώρα.

Στην Αγγλία, ο Father Christmas, είναι μια πιο αυστηρή και λεπτή εκδοχή του Santa Claus και φέρνει δώρα.

Στην Βόρεια Αμερική είναι ο παχουλός "Ho Ho Ho'ing" Santa Claus, που πετάει με ένα έλκηθρο που τραβάνε οχτώ τάρανδοι και παραδίδει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου.


O Santa Claus έγινε το πιο αγαπημένο σύμβολο για όλους τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο. 


Η εικόνα του ευτυχισμένου γέροντα που πετάει σε ένα έλκηθρο που το τραβούν τάρανδοι και αφήνοντας παιχνίδια και δώρα σε όλα τα παιδιά, την γνωρίζουν οι πάντες....


Santa Claus is coming to town....:)  

No comments:

Post a Comment

Share |